Frits Prakke

Bedrijven zoeken talent

In Technisch Weekblad on maandag, mei 28, 2007 at 18:44

Er is goed nieuws voor wie de mooie lente van 2007 aan zich voorbij heeft laten gaan om in de bibliotheek te blokken voor de laatste examens van een technische studie. Door de aantrekkende economie is er tussen de topbedrijven een flinke concurrentie ontstaan voor de beste afgestudeerden. De branchevereniging ICT-Office klaagt dat in Nederland het tekort aan ICT-professionals op HBO- en WO-niveau in 2010 de 10.000 zal naderen. In 2006 was er al een tekort van 3000. Ook in andere bedrijfstakken is er sprake van een krappe arbeidsmarkt voor echt talent. Dat lijkt me allemaal een troost voor de student die zit te zwoegen achter zijn boeken.
Bedrijven die niet met lege handen willen staan na de zomer doen er alles aan om zich als aantrekkelijke werkgever te presenteren. Niet langer is het voldoende een telefoontje te plegen naar een bevriende hoogleraar, een advertentie te plaatsen in een studentenalmanak of een vermelding te hebben in een bedrijvengids. Vooral in de Verenigde Staten voeren hi-tech bedrijven intensief campagne om in de aandacht te komen van studenten. Zo organiseert Google in Berkley de ‘Google Games’ voor studenten van Stanford en de Universiteit van California. Een hele zaterdag geven teams van studenten zich over aan Sudoku wedstrijden, Lego bouwsels en video spelletjes. Ook verzorgen bedrijven lezingen over de laatste technologische ontwikkelingen, pizza partijtjes, vossenjachten, en programmeringwedstrijden met vele honderden deelnemers onder de noemer van ‘code jams’ of ‘hack days’.

Het is een competitie tussen de grote adviesbureaus, financiële instellingen, en de ICT grootmachten zoals Yahoo en Microsoft. Hi-tech startups uit het nabije Sillicon Valley kunnen een geduchte concurrent zijn met aanbiedingen van aandelenopties en de ervaring van echt ondernemerschap. Rockwell Collins biedt ingenieurs en MBA’s een gratis vliegopleiding aan, maar dan wel in Cedar Rapids, Iowa. Het doel is niet direct om kandidaten te selecteren, maar om een reputatie van aantrekkelijke werkgever te vestigen. Google is er dit jaar in geslaagd voor het eerst in twaalf jaar McKinsey te verdrijven van de eerste plaats op de lijst van meest aantrekkelijke werkgevers voor afgestudeerde MBA’s, een lijst die jaarlijks op basis van enquêtes door een onderzoekbureau wordt opgesteld. In Nederland scoren ICT bedrijven nog steeds lager dan banken en adviseurs. De intensieve vorm van rekrutering lijkt bij ons nog in de kinderschoenen te staan. Wel komt het voor dat een groot adviesbureau exclusief wedstrijddagen tussen Delftse gezelligheidsverenigingen organiseert.

Concurrentie tussen de grote hi-tech werkgevers betekent ook concurrentie tussen de potentiële sollicitanten. Op Harvard Square in Cambridge staan op de reclamezuilen, waar dagelijks duizenden studenten langs lopen, grote wiskundige formules met afschrikwekkende spekhaken, machtsverheffingen en worteltekens. De bijgaande tekst vraagt voorbijgangers die de oplossing weten te bellen naar het telefoonnummer van Google. De boodschap hiervan is dat slechts weinigen geroepen zijn. Google groeit dit jaar met 900 werknemers per maand (evenveel als het zes maal grotere Microsoft). Maar het aantal sollicitanten per maand bedraagt 100.0000.
Toch leven we in historisch zeer goede tijden voor afgestudeerden in de techniek. Hoe lang zal dit duren? Mijn advies is in ieder geval ondanks het mooie weer nu zo gauw mogelijk af te studeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: