Frits Prakke

Rekeningrijden redux

In Technisch Weekblad on zondag, februari 2, 2003 at 21:00

De restauratie na de revolutie van Pim Fortuyn nadert zijn voltooiing. Het rekening rijden, in mijn ogen een van de meest emotionele echecs van Paars II – weet u nog – is deze week weer op de politieke agenda geplaatst. Rekeningrijden betekende in ieders auto een van staatswege geplaatst kastje om belasting te heffen. En ter registratie op alle toegangswegen tot de grote steden grote poorten met videocamera’s. In het laatste jaar van de regering Kok II groeide dit uit tot hét symbool van technocratische knechting van de burger.
In de laatste voorstellen, vlak voor het onzalig einde van Paars II, kwam er een idioot toefje van de polderdemocratie op deze taart. Om de lieve vrede te bewaren schrapte het kabinet de extra heffingen tijdens spitsuren in de Randstad. Minister Netelenbos zag daarmee af van de oorspronkelijke doelstellingen om het systeem toch maar te kunnen doorvoeren.

Ondertussen wordt het probleem van verstikkende files rond de grote Nederlandse steden steeds erger. Een artikel in Technisch Weekblad van 17 januari over de registratie, voorspelling en melding van files rond Helsinki door middel van mobieltjes brengt me op een idee. Mobiele telefoons zenden een code uit op het moment dat ze van zendgebied (de cel) wisselen. Dit wordt centraal geregistreerd door de telefoonmaatschappij, onder andere om de kosten van gesprekken in rekening te kunnen brengen. De centrale computer weet welk mobieltje zich waar en op welk moment bevindt. Aldus kunnen files worden voorspeld en via de gsm gemeld. Dat is voor automobilisten een interessante nieuwe dienstverlening.

Mijn voorstel is het Helsinki systeem in Nederland in te voeren en uit te breiden tot een flexibel en klantvriendelijk stelsel van rekeningrijden. Het is een nieuwe manier van belasting heffen, maar ook een nieuwe dienst. De computer registreert met zeer grote nauwkeurigheid en betrouwbaarheid rijden, te hard rijden en parkeren. Betaald parkeren in de stad kan rechtstreeks via het betalen van de maandelijkse rekening van de telefoonmaatschappij, zonder tussenkomst van fraudegevoelige parkeerautomaten. Hetzelfde geldt voor snelheidovertredingen en rijden in de spitsuren rond de steden. Primitieve en kwaadaardige technieken als wielklemmen en flitspalen worden afgeschaft. Nooit meer wegenbelasting op stilstaande auto’s.

Het rijden in de spits kan in dit plan met grote doelgerichtheid en flexibiliteit afgerekend worden via de telefoonrekening. Grote investeringen in nieuwe technologische systemen zijn niet nodig. De koppeling van een aantal bestaande computersystemen is voldoende. De gsm aanbieders kunnen hun zeer grote overcapaciteit beter benutten. De rijkswegenbelasting lift mee op en versterkt het bestaande innovatietraject van steeds betere en goedkopere mobiele telefonie, GPS en mobiele betaalsystemen.
Mijn systeem is vooral buitengewoon flexibel vergeleken met de oude voorstellen van Netelenbos, zowel in de handhaving als in de invoering. De privacy kan beter worden beschermd. Buitenlandse toeristen kunnen bij benzinestations een code krijgen of een gsm apparaat lenen. Telecommunicatie ingenieurs vertellen me dat auto’s die hun gsm uitzetten met simpele apparatuur door iedere agent herkend en beboet kunnen worden. Geleidelijke invoering is mogelijk omdat de investeringen laag zijn. Waarschijnlijk is mijn systeem te eenvoudig om ooit gerealiseerd te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: